8. marts 2024

Perspektiv på brug af GHB i nattelivet

STOFFER

Observatoriet har undersøgt brug af GHB i det danske stofmiljø og udgiver i den forbindelse følgende faglige indsigt.

GHB
Foto: Ida Cecilie Toft Christiansen

Navne: Gamma-hydroxybutyric acid, GHB, Gina, G, Hætter, Fantasy, Fælgrens, Flydende ecstasy.

Dette faglige brief skal forstås som en tilføjelse til den allerede eksisterende viden om GHB i Danmark. De data, den bygger på, er indsamlet af Observatoriets medarbejdere blandt dets samarbejdspartnere og kilder.

 

Hvordan bruges GHB?

GHB sælges typisk som en klar væske. Det er både er smagsløst og lugtfrit og ligner til forveksling vand. GHB kan dog også findes i pulverform eller som små tabletter. Når det er i flydende form, kan det nemt blandes med drikkevarer, hvilket gør det vanskeligt at opdage (Netstof.dk). Den kemiske betegnelse for stoffet er Gamma-hydroxybutyric acid, men det findes også som medikament under varemærket Xyrem, der bruges til behandling af bl.a. narkolepsi. Xyrem er desuden det lægemiddel, som man ofte anvender til behandling af GHB-afhængighed og abstinenser.

Udover den medicinske brug bliver GHB oftest indkøbt til rekreativt brug via udenlandske hjemmesider, hvor det bliver solgt som 'husholdningsprodukter'. En yderligere undersøgelse af den irregulære produktion og handel, der understøtter tilgængeligheden af stoffet på det illegale marked, er efterstræbelsesværdigt. 

Blandt Observatoriets kilder berettes stoffet som næsten udelukkende brugt i København og på Sjælland. GHB er i Danmark et stof, der oftest bruges i festsituationer. Stoffet forbindes især med rave- og technomiljøer samt specifikke queer-fællesskaber. GHB beskrives som et stof, hvor brugerne i forvejen har øvrig kendskab til stofbrug generelt. Der er især fokus på teknik og mængde, når stoffet indtages, grundet den overhængende risiko for overdosis. Flere af Observatoriets kilder fortæller dog, at deres GHB-debut har været forbundet med risiko for overdosis, da det er sket ved indtagelse af stoffet uden at modtage nogle oplysninger omkring mængde og effekt.

Stoffet er blandt andet udbredt i kombinationer med metamfetamin og mephedrone i chemsex-miljøer. Derudover ses det også i rave-miljøer i kombination med især amfetamin. Det berettes yderligere, at det er populært i specifikke kriminelle miljøer i Danmark. 

Opmærksomhed siden 1999

Brug af GHB i Danmark har i perioder siden årtusindeskiftet vækket en del opmærksomhed i mediebilledet og den politiske bevidsthed.

Stoffet optrådte første gang i mediebilledet i 1999 med en bekymring om den potentielle udbredelse og fare ved overdosis. I flere artikler og mediedækning er stoffet blevet henvist til som flydende ecstasy, men som af mange menes at være en fejlbetegnelse, da effekten og bivirkninger er markant forskellige fra MDMA/ecstasy.

I løbet af det sidste år er medieopmærksomheden på GHB igen vokset, og man har blandt andet kunne læse om stoffet i flere artikler fra Politiken, hvor stoffet både bliver kædet sammen med chemsex og flere tilfælde af ‘drugging’, hvor folk i nattelivet ufrivilligt får stoffet i deres drinks. Der er derudover på nuværende tidspunkt ikke meget tilgængelig viden om brug af GHB i Danmark udover Aidsfondets nylige rapport om chem-sex.

Hvorfor fokus nu?

I det københavnske natteliv, hvor stofbrugere ellers generelt er villige til at dele deres stoferfaringer og deltage i undersøgelser, forbliver GHB et meget tabubelagt stof.

Ifølge flere af Observatoriets kilder skjuler folk deres GHB-indtag, hvilket i værste konsekvens kan medføre, at man ikke ved, hvordan personen skal behandles ved overdosis eller abstinenser. Samtidig med at stoffet er tabubelagt, berettes det også fra de specifikke festmiljøer, at GHB gennem især det sidste år er blevet mere udbredt i miljøerne. Giftlinjen på Bispebjerg Hospital bekræfter ligeledes, at GHB fylder meget hos dem p.t. med over 100 cases på 8 måneder. De erfarer, at abstinenserne af GHB-afhængighed er voldsomme og optager meget af arbejdet med patienterne. 

Paradokset mellem et tabubelagt stof, som samtidig berettes i stigende grad at være populært i specifikke festmiljøer kalder på yderligere undersøgelser af både stoffet og målgruppen for fremtidig forebyggelse og skadesreduktion. 

Emner